1 av 4.

I samarbete med artros.org

Cover image for Blogga om artros för Artros.org!

Visste du att en av fyra över 45 år drabbas av artros? Vet du vad artros är? Läs gärna lite på artros.org 👈
Enkelt förklarat så är artros en ledsjukdom som drabbar främst knä, höft, ryggrad och handleder. Det finns en rad riskfaktorer som gör att man lättare kan drabbas av artros, exempelvis övervikt, tidigare ledskador, ärftlighet och om man är eller varit elitidrottare.
Det finns i min släkt, på båda sidor om jag inte minns helt fel. Inget kul alls att veta att det antagligen kommer en vacker dag. Och jag som haft problem med lederna sen tonåren löper väl ännu större risk för artros då. Och nu när jag varit slapp med träning, kost & motion dom senaste två åren har ju dragit på mig en hel del extravikt igen, inte bra för kroppen eller lederna det heller. Tänker värsta mardrömmen att få artros i ett knä, eller två om det vill sig illa. Jag använder mina ben varje dag, massor. Jag har inte körkort och går överallt. Och så bor vi två trappor upp. Hur skulle det se ut med sabbade knän? Det hade ju inte gått alls!
Nej, jag håller tummarna hårt för att detta inte är något som kommer att drabba mig, för det skulle ställa till det väldigt mycket. Men jag läste att det finns en del behandlingar som kan underlätta, inte bota, för det går inte. Men hjälpa en del. Bland annat kortisoninjektioner och sjukgymnastik är det vanligaste. Väldigt få blir opererade för artros.
Känner du någon med artros? Eller du kanske rentav har det själv? Hur är det, vad finns det för hjälpmedel och hur blir livet efter en konstaterad diagnos?
Man kan via länken ovan göra ett test för att se om man ligger i någon som helst riskzon för artros genom att svara på några frågor, det ska jag göra nu!

artrosbehandlingspyramidenGillar

Kommentarer