Är ni inte gifta?

I samarbete med Lavendla - Begravning & Juridik

lavendla-juridik-hjalper-er-skriva-samboavtal

Är du sambo men inte gift? Samma här! Vet du vad som gäller vid en separation?
Jag ska erkänna att jag haft väldigt dålig koll faktiskt. Hos Lavendla kan du enkelt få hjälp med att göra ett samboavtal och lite längre fram kommer det även att finnas en fil man kan ladda ner helt kostnadsfritt och sen fylla i tillsammans med sin sambo. Sambolagen omfattar ju en del med sina bodelningsregler, men ibland kan det vara bra att även skriva ett samboavtal där man specifikt uttrycker hur ägodelar ska delas upp.
Vi har inget, och det är väl ganska dumt egentligen. Kanske är det för att jag hellre hade varit en gift kvinna haha, men det är en helt annan historia. Jag minns när vi separerade när Alicia var liten. Då delade vi upp i mitt och ditt, det var inte så svårt eftersom vi inte köpt så mycket gemensamt. Men så hade jag ingen säng och sökte mig till soc för att få hjälp med den biten, men de ansåg att jag skulle ta före detta sambons säng, för han hade jobb och inkomst medan jag stod utan. Det tyckte jag var lite sådär. Det var hans säng, som han köpt. Det var ingen säng som vi hade köpt tillsammans. Men ja, det var deras tips iallafall, som jag inte följde.
Det är ju ganska lätt hänt att man separerar som relativt goda vänner men att man sen blir ovänner vid bodelningen eftersom det inte finns något bestämt över vem som ska ha vad. Samma sak om man separerar som ovänner, det är ju ganska vanligt ändå att man går ur ett förhållande på det viset. Då kan det verkligen bli jobbigt att försöka komma överens om alla ägodelar. Minsta lilla äggkopp kan ju säkert ställa till med mer bråk än tidigare.
Har man då skrivit ett samboavtal så garderar man sig, lite som med ett äktenskapsförord fast mer begränsat, för onödigt bråk till viss del. Ett vanligt exempel är att den ene äger en bostad, ni blir sambos och vid separation vill den som ägde själv från början fortsätta äga ensam. Men så enkelt är det inte, sambolagen går in och båda två får dela. Antingen får man sälja och dela på vinsten eller så får den ene köpas ut. Men har man då skrivit ett samboavtal tidigare så kan den ensamme ägaren fortsätta äga själv tack vare avtalet man skrivit innan separationen. Supersmidigt!

Gillar

Kommentarer