Barnens skärmtid.

Vartenda människa använder smartphones och plattor/paddor flera timmar om dagen. Vi vuxna kollar nyheter, mail, social media, betalar räkningar, shoppar m.m via skärmen.

Barnen då? Vad gör dom?

Hur ofta sitter barnen vid en skärm och vad gör de?

Här är det allt ifrån att titta på netflix, youtube, sånger & musik, titta på bilder och spela spel. Alicia (snart 9 år) är väldigt beroende av både xbox och mobil. Sitter nästan jämt vid en skärm. Hon är väldigt kreativ och duktig i bland annat Minecraft och det uppmuntrar vi, men det känns som det blir på tok för mycket skärm, och ibland är det det enda som snurrar i huvudet på henne - spela.

Kevin spelar en del, men kan många gånger lämna spelandet för att gå och leka. När han är trött eller inget funkar som han vill/kräver så är det lätt att ta fram en skärm och sätta honom med. Många sociala situationer (exempelvis dop - där det krävs att man är tyst och stilla) som vi gett honom en mobil.

Så hur gör man då? Hur hittar man en balans i skärmtiden? Hur mycket är för mycket och hur begränsar man på ett sätt som barnen förstår? Hur gör man när barnet är så beroende att det blir utbrott och katastrof om skärmen tas bort en dag?

Tips och råd mottages tacksamt!

Gillar

Kommentarer

louiseevelina
louiseevelina,

Min son är än så länge bara 3 år och vi funderar mycket kring detta. Just nu får han titta en liten stund på morgonen innan förskolan och på kvällen innan han går och lägger sig men det lär nog bli mer i takt med att han blir större. Vi försöker hitta på saker med honom när vi är lediga och hoppas att vi kan fortsätta göra det. Men jag tänker att det finns mycket utvecklings verktyg och kreativa delar med det också och att en inte bara ska se på det som något barnen blir beroende av.

nouw.com/louiseevelina