För framtidens skull.

# I betalt samarbete med enklaavtal.se #

Lever du tillsammans med en partner? Är du gift? Är du sambo? Då är detta inlägg till dig!

När jag och barnens pappa delade på oss så blev det också en massa praktiska frågor. Boendet var inga problem eftersom han var den som stod på kontraktet. Men allt annat. Tänk ändå hur mycket som finns i ett hem. Det är inte bara möbler, det är alla prylar också. Vi kom överens ganska bra. Vi hade inte mycket grejer av stort värde, inte heller av sentimentalt värde eftersom vi ett par år tidigare förlorade allt vi ägde i en brand. Men det tog såklart ändå lite tid, och både jag och han stod sen utan en massa saker.

Många vill säkert inte tänka i dom banorna, men det är superviktigt att man gör det och tar lite vuxenansvar. Vad händer med era saker om ni delar på er? Vad händer med arvegodsen om du dör?

För att vara säker på att allt går rätt till så finns det ganska enkla knep att ta till, exempelvis att skriva ett samboavtal där man bestämmer tillsammans och sen skriver under.
Det är ju väldigt tråkigt om man blir ovänner på grund av en soffa eller en lampa. Med hjälp av ett avtal har man redan en bestämmelse samt att man kan få ett bättre perspektiv på hur mycket saker var och en får. Kanske bestämmer man att den ena behåller allt och köper ut den andre, det finns det många som gör för att underlätta. Hur man än vänder och vrider på myntet så ska ett hem delas upp i två och det kommer alldeles säkert att bli jobbigt. Men ett avtal kan i alla fall underlätta lite grann.

Likaså är det viktigt när man är till åren (ja eller inte alls gammal för den delen...) och skriver ett testamente för att underlätta för de efterlevande. Det är ganska vanligt att det uppstår konflikter mellan arvingarna efter att en förälder eller släkting gått bort. Och det behöver inte handla om saker som är dyra, utan det kan vara värdefulla för familjemedlemmarna känslomässigt. Då är det superbra om det redan finns nedskrivet från den avlidne vem som ska ärva vad, så slipper man bråk av den anledningen.

Gillar

Kommentarer