Mitt PB duger bra!

I samarbete med cv-mallen.se

Cover image for Blogga om att skriva personligt brev!

Som rubriken ovan lyder så trodde jag verkligen att mitt CV & PB var bra. Det duger. Men det var så fel så. Det tog dock ett tag innan jag förstod det när jag var på arbetsförmedlingens dagcenter och verkligen satte mig in i hur ett Personligt brev skulle se ut, och att jag behövde ändra på mitt. En så enkel sak som att jag hade döpt min Word-fil till mitt namn_pb_2011. Jag sökte jobb 2018 och skickade alltså in ett PB som såg ut att vara sju år gammalt. Jaha - vad har du gjort dom senaste sju åren då?

Så där började jag, och sen fortsatte jag att ändra bit för bit. När jag var klar så sökte jag två jobb, och jag fick det ena! Var det slumpen eller det faktum att jag hade snyggat till mitt personliga brev efter så många år? Inte var det slumpen i alla fall!

Nu vet jag bättre. Nu förstår jag vikten av att skriva på rätt sätt, sälja mig själv och framförallt - tro på mig själv och det jag skriver.

Många tycker nog att det är supersvårt att få det rätt. Eller att ens börja. Vilken ände börjar man i? Vad ska jag ha för rubrik? Där har jag världens bästa tips som hjälpte mig en bra bit på vägen - personligt brev mall 👈

Det kan inte bli bättre faktiskt! En riktigt bra guide som tar dig igenom bit för bit så du också kan snygga till ditt personliga brev, eller börja om från början om du hellre vill det. Jag har använt mig av det och vet flera andra som gjort det. Vi blev även tipsade på arbetsförmedlingens dagcenter att vi skulle kika in på den sidan för att få hjälp med hur vi skulle skriva. Och det är ju inte alltid bara skrivandet som är svårt att få till på ett korrekt sätt, det kan ju även vara strukturen av texten och layouten på sidan. Man ska gärna ha samma layout på både CV & PB för att få en trevligare känsla och det är något jag varit väldigt noga med när jag ordnat med mina dokument - att det ser snyggt ut. Jag vill även gärna sticka ut lite för att få läsaren (som kan vara din framtida arbetsgivare) att fastna och fortsätta läsa. De läser nog en hel del personliga brev under en bemanningsprocess så det krävs att man lägger ner det där lilla extra för att synas 🌟

Det finns artiklar, tips, mallar och exempel i massor för den som är redo att börja spana efter det perfekta personliga brevet! En sak som jag gjorde fel för en massa år sen var att jag skickade ut samma text till alla. Men jag märkte mitt misstag när jag såg att jag skrivit i det personliga brevet att jag var väldigt lekfull, sitter gärna med på golvet och är en mästare på att sjunga barnvisor... så hade jag sökt jobb som städare haha. FAIL! Därför är det verkligen viktigt att anpassa varje ansökan efter vad som efterfrågas.

När man skrivit färdigt sitt personliga brev så kan det vara en väldigt bra idé att be en utomstående att läsa igenom det. Såväl som stavfel och felformuleringar som dålig struktur behöver tittas på. Glöm inte att du ska fånga läsaren direkt så hen vill fortsätta läsa om dig och vad du kan erbjuda deras arbetsplats. Jag hade inte nöjt mig med att en vän eller en familjemedlem hade läst igenom, utan hade nog valt en helt random människa som inte känner mig och bett hen att läsa och ge kritik.

Så har du inte varit inne och kikat än tycker jag verkligen du ska göra det, och ta dig tid att läsa artiklarna och sätt dig och finslipa på ditt personliga brev 👌

Gillar

Kommentarer